Keram med många användningsområden

Inom industrin finns det en hel del olika spännande ämnen och material som behövs inom olika typer av användningsområden – zirkoniumoxid är ett exempel. Detta är nämligen en keram som byggs upp av zirkonium och oxygen vilket ger ämnet beteckningen ZrO2.

482-4-zirkoniumoxidJust zirkoniumoxid finns av sig själv i naturen men i en oren form. Sedan kan det även skapas syntetiskt som en slags ”mellanprodukt” då man framställer rent zirkonium. Om du har partiellt stabiliserad zirkoniumoxid i vanlig rumstemperatur kommer det innebära att ämnet har hållfasthet och står emot nötning. Genom att addera yttrium stabiliserar man zirkoniumoxid vilket i sin tur skapar en av de allra starkaste keramerna.

Dock ska det sägas att när temperaturen börjar gå över 300 grader innebär det också att hållfastheten avtar. Har man då i stället en magnesiumstabiliserad zirkoniumoxid har den visserligen en lägre hållfasthet men tål då temperaturer upp emot 800 grader. Har du fullt stabiliserad zirkoniumoxid kommer hållfastheten att vara lägre men då kan den användas vid ännu högre temperaturer – runt 2400 grader. Här kan du läsa mer om Zirkoniumoxid.

Olika användningsområden

Du kan använda zirkoniumoxid inom flera olika områden. Några av de vanliga är till skärverktyg för metaller, i eldfast tegel, implantat och saxar. Ämnet har också en betydande motståndskraft när det gäller kemikalier samt att det står emot att brytas sönder mekaniskt. Zirkoniumoxid kan också användas som en ledare för syreatomer vid temperaturer på cirka 500 grader och passar därför i lambdasonder också.

Som du ser finns det en hel del man kan utnyttja zirkoniumoxid till – bara man vet till vad och hur det ska användas. Därför gäller det att läsa på om ämnet och gå utbildningar för att du ska kunna ha nytta av det. Klicka på länken ”Zirconia” för information om det intressanta materialet zirkoniumoxid på engelska.